Dag jij! 

Ik ben nog een jong hondje, en er is voor mij nog veel om te leren kennen in de wereld. En soms ben ik daar een beetje bang voor. Een hek met een grote hond, een luid lachende groep tieners, en een voel zaken die Grandma soms niet eens opmerkt. 

Ondertussen kent Grandma mij gelukkig wel al, en ik heb haar al het volgende laten weten. 

Ik zei, Grndma, wat ik van jou nodig heb om over mijn angst heen te komen is dit:

  • Geduld en zachtmoedigheid: iedereen heeft zijn eigen tempo, en als iets beangstigend is, dan kan het soms wat tijd vragen om eroverheen te komen. Als je dan, terwijl je wacht, lief bent voor mij, dan gaat het een stuk sneller. 
  • Begrip en inleving: dingen die jij (al) normaal vindt, maar waar ik nog bang voor ben, zijn voor jou ook ooit nieuw geweest. Alleen was jij toen ook nog een mensenpup, en ben je het meeste al vergeten. Ga eens in mijn schoenen staan. Bekijk de wereld eens door mijn ogen. Daar word je vanzelf zacht en geduldig van. 
  • Dicht bij mij zijn en me veilig laten voelen: ga mijn weg samen met mij. Zeg me niet wat ik moet doen en dat het allemaal OK is. TOON het mij. Sta en stap naast mij, toon zelfvertrouwen en laat le zien dat ik ook in mijn angst dicht bij jou mag zijn 
  • Creatief denken: soms wil ik in mijn angst geen stap vooruit zetten. Stap je dan met mij opzij? Of naar achter? Misschien draaien we hier wel een rondje of een pirouette. Hierdoor bekijk ik de weg die we gaan eens van een ander standpunt, en zie ik zo paden die mij minder bang maken, of ben ik afgeleid genoeg om toch voorbij mijn angst te komen. 
  • Afleiding (koekjes helpen altijd): als jij dan zo lief en zacht en geduldig dicht bij mij bent, en het is nog steeds moeilijk, laten we dan samen iets leuks gaan doen of iets lekker eten. Want dan denk ik even aan iets anders, en durf ik straks misschien wel. 

Oh, zei Grandma, dan lijken wij heel erg op elkaar! 

Herken jij dit ook bij jezelf? En bij andere mensen? Misschien maak jij vandaag wel een verschil voor iemand die angstig is. Of misschien ben je wel jouw eigen ideale compagnon in jouw eigen momenten van angst… 

Ik wens je in elk geval een prachtige dag toe! 

Namasté

Maylo